
Fremdeles stor asbestfare i norske kommuner
Nå og da gjøres det såpass store asbestfunn i kommunale bygninger at det får følger for hundrevis av mennesker. Likevel har foreløpig ingen kommuner kartlagt asbestnivået sitt fullt ut.
Kreftfremkallende
– Asbest var et populært materiale i byggebransjen på midten av nittenhundretallet, forteller Tom Eriksen, asbest-ekspert og grunnlegger av Asbestkurs. Det var isolerende og brannhemmende og på mange måter en kjærkommen oppfinnelse da det ble tatt i bruk for cirka hundre år siden. Men da det ble kjent at kontakt med asbestfiber eller asbeststøv kunne føre til asbestose og lungekreft ble materialet forbudt.
Asbesten er ufarlig så lenge den ligger helt i ro, men så snart støvet får virvle opp og man puster det inn, er det forbundet med stor helserisiko. Når en bygning skal renoveres er det derfor påkrevd fra myndighetenes side å avdekke om det er asbest i bygget, og å hente inn godkjente fagfolk til å fjerne de skumle stoffet.
Kommuner skal kartlegge
– Alle kommuner skal ha rutiner for opplæring, kontroll og kartlegging av asbest. Men ingen kommuner har kartlagt dette fullt ut. Dem som jobber innen vann og avløp, teknisk og drift får gjerne en kort opplæring, men det er ikke nok til å håndtere asbest lovlig, sier Eriksen.
Vanligvis leier kommunene derfor inn eksterne private selskaper som har godkjenning til å fjerne asbest. Problemet er bare at helsefaren noen ganger er der før noen oppdager det. Da er det godt å ha medarbeidere som vet hva de skal se etter.
Som for eksempel da de fant asbeststøv i rådhuset i Bergen høsten 2018. Asbesten befant seg blant annet på såkalte asbestoluxplater i heissjakten og utgjorde en risiko over hele 8 etasjer – inkludert kjøkken og kontorarealer. Det var en ansatt som varslet om mistanke om asbest, og det førte til et omfattende renoveringsarbeid.
– Da de stengte Bergen rådhus måtte de flytte 280 arbeidsplasser, beretter Eriksen. Det sier jo noe om omfanget slike funn har – ikke minst organisatorisk og logistikkmessig.
Kan få konsekvenser flere tiår senere

Asbest kan skjule seg i bl.a. vegger og tak på 1900-tallsbygninger som ikke er totalrenovert etter 1985. Kontorbygninger og skoler er ofte risikosoner. Foto: Even Johannessen
NRK Hordaland skrev at elever helt tilbake til nittitallet ble innkalt til informasjonsmøte, ettersom asbesten kan ha utgjort mulige skader femten år tilbake i tid. Ved denne skolen var det inneklima- og fuktproblemer som gjorde at asbesten ble funnet.
Kunnskapskrav
Gjennom en kommunal bygnings lange liv er det jevnlig behov for oppdateringer – det kan være utskifting av rør, elektriske anlegg, varmekilder eller isolasjon. Ved fjerning av for eksempel asbestsementrør i det kommunale vann- og avløpssystemet må de som skal utføre jobben ha kurs og godkjenning fra Arbeidstilsynet.
Selv om kommunene ofte henter inn tjenester fra lokale bedrifter med godkjenninger i orden, hender det også at de sender ut kommunalt ansatte når en akutt situasjon oppstår, følge en artikkel i NRK Sørlandet.
For å ha alt på det tørre må kommunen søke om tillatelse fra Arbeidstilsynet. Her skal det blant annet oppgis hvilke metoder og vernetiltak kommunen benytter, samt kurs som er gjennomført. Alle som trenger godkjenning skal ha repetisjonskurs hvert tredje år for å friske opp kunnskapen.
Trenger kommunen asbestkurs? Finn nærmeste kurs her, eller bestill et skreddersydd internkurs.