
Risikofylt asbestbehandling i norske deponier
Feil fokus i bransjen
Vi har snakket med grunnlegger av Asbestkurs.no, Tom Eriksen, om hvordan dagens situasjon er og hvilket kunnskapsbehov som trengs i gjenvinningsbransjen.
Er norsk gjenvinningssektor flink nok?
– Overordnet sett har nok bransjen ligget litt bakpå når det gjelder å oppdatere seg på asbest, sier Eriksen. – Det virker som fokuset har ligget mer på å få tak i avfall og mindre på å skaffe og bygge kunnskap. For eksempel kan et deponi få inn vinduer med asbest, hvor de heller velger å vektlegge PCB som er langt mindre alvorlig – og i tillegg mindre lønnsomt for deponiet.
Asbest på avveie
Etter sigende finnes det stadig grelle eksempler på feilhåndtering. I flere norske byer har gjenvinningsstasjoner måtte stenge på grunn av dårlige rutiner og asbest. Det er rett og slett ikke så uvanlig at deponi blir gjort på feil måte fordi opplæringen har vært mangelfull.
– Jeg har sett og hørt eksempler på at man har forvekslet asbest med andre stoffer, som kanskje skal til forbrenning. Asbest derimot skal graves ned, det brenner ikke. Det er tilfeller hvor man har gravd ned asbest på gangveier. Så, som du forstår: Feiltakelser får veldig konkrete konsekvenser.
Opplæringskrav fra myndighetene
Fra statlig hold er det tydelige føringer rundt håndtering av skadelige stoffer, og asbest er intet unntak. Lovmessig er det et opplæringskrav knyttet til asbest. Alle som kommer i kontakt med asbest i deponier må ha kunnskap om vernetiltak.
– Asbest trumfer alt annet farlig avfall og vi har derfor utviklet et eget kurs tilpasset gjenvinningsbransjen, forteller Eriksen. – Nivået er generelt for dårlig i dag, men det er samtidig mange seriøse aktører. De fleste ønsker jo å bli bedre på dette.
Økt kunnskap gir økt lønnsomhet
Kurset gir god innsikt i vernetiltak, og sørger for at kursdeltakerne har god kontroll på dette med deklarasjon og deklarasjonsplikt. Det å ha oversikt over produkter som typisk kan inneholde asbest, og være i stand til å gjenkjenne det, er også et viktig læringspunkt.
– Generelt har tilbakemeldingen fra tidligere kursdeltagerne vært at dette er en nyttig gjennomgang som også merkes på økonomien. Jo mer asbest som håndteres, desto bedre betalt tar man jo for jobben. Så dette skal normalt sett være en meget god investering, avslutter Eriksen.